Prelude Nieuw Gronings Peil

16/10/2018

Tijdens het jaarlijkse Aardappelfeest in Hornhuizen, afgelopen 5 oktober, organiseerde het Atelier aan de Middendijk een voorproefje van haar project Nieuw Gronings Peil. Onder de titel “De Aardappel in het Antropoceen” waren¬†geluidsfragmenten te beluisteren en fotografie te zien van een audiowandeling die bij de herberg Wongema zal beginnen en eindigen. De tentoonstelling vormde ook het decor van het radio 1 programma Mangiare, gepresenteerd door Petra Possel en live uitgezonden vanuit het Aardappelfeest.

De tentoonstelling over de aardappel is inderdaad een voorproefje van iets groters. Radiomaker Marten Minkema, fotograaf Dirk-Jan Visser, en onderzoeker Christian Ernsten maken namelijk voor de VPRO radio 4 audiowandeling. Het is hun stelling dat je nergens in Nederland het Antropoceen Рdwz de gevolgen van de stijgende zeespiegel, de gasmijnbouw en het gebruik van verdelgingsmiddelen Рzo goed kan zien als in Groningen. Vandaar dat ze hier pols hoogte komen nemen. In Nieuw Gronings Peil zulllen Marten en Dirk-Jan Groningers, portretteren die die onzekere toekomst recht in de ogen kijken.

In juni 2019 worden de wandelingen in zijn geheel uitgezonden door de VPRO en vervolgens kunt je ze ook zelf downloaden om er mee door het Groningse te wandelen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *